Opinie22 feb '12 09:42

BNR Begrip | Succesvol veranderen: zet zelf de eerste stap

Auteur: Ewald Theunisse

Het is een vraag die organisaties overal ter wereld hoofdpijn bezorgt. Maar het antwoord is simpeler dan de meeste leiders denken.

Succesvol veranderen, hoe doe je het? Het is een vraag die organisaties overal ter wereld bezighoudt. Want veranderen stuit meestal op bezwaren, tegenwerpingen, zelfs op verzet, en als het echt tegenzit, sabotage. Resultaat: mislukking.

Aanval
Wat veel ambitieuze veranderaars over het hoofd zien, is dat veel mensen veranderingen zien als een aanval op hun veiligheid en hun verworvenheden. Ze ervaren het bovendien als een aanslag op hun vertrouwen in de organisatie, in hun bazen en in collega’s die wél mee willen. Want waar gaat het ineens over? Waarom moet dit? En wat doen de bedenkers hiervan er zelf aan?

Zelf
Wilt u dat voorkomen, zet dan zelf de eerste stap. Moet er bezuinigd worden, bezuinig dan eerst op uzelf. Moet er efficiënter gewerkt worden, laat dan zien hoe u het zelf doet. Wilt u het Nieuwe Werken implementeren, doe dan verslag van uw eigen ervaringen.

Vraagt u om verandering zonder die zelf in praktijk te brengen, dan kunt u rekenen op oppositie. Maar een lichtend voorbeeld doet volgen, als een baken in het donker. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen