Opinie20 feb '12 09:42

BNR Begrip | Aan het bureau herken je de mens

Auteur: Ewald Theunisse

Werkt u in een omgeving waarin veel mensen achter een bureau zitten? Loop eens rond en ontdek de verschillen!

Werkt u in een omgeving waarin veel mensen achter een bureau zitten? Loop vandaag dan eens rond om verschillen waar te nemen. De werktafels zeggen namelijk heel veel over de mensen die er aan werken.

Er zijn mensen met nagenoeg lege bureaus. Er zijn er met alleen relevante dossiers, keurig op stapeltjes. Je hebt er ook met chaotische bergen papier en meer. En je hebt mensen die hun bureaublad naast werkgerelateerde zaken ook graag vullen met allerlei persoonlijke dingen, zoals foto’s van kinderen.

Ze zijn respectievelijk resultaatgericht, procesgericht, ideegericht en mensgericht. Is dit een wet van meden en perzen? Nee, maar het klopt vrijwel altijd. Het heeft te maken met wat rust en focus brengt, met wat aangenaam voelt.

Zet een ideegericht mens aan een leeg bureau en er ontstaat onrust, kortsluiting: help, geen prikkels! Zet een procesgericht mens achter een bureau met stapels ongeordend materiaal en er ontstaat paniek: help, chaos! Hoewel in dit laatste geval de kans ook groot is dat er meteen gearchiveerd wordt.

Opgeruimd staat netjes tenslotte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen