Opinie6 jul '12 10:10

Angst + Verlangen = Kwaliteit (2)

Auteur: Ewald Theunisse

Vandaag: wat drijft Bedenkers?

Gisteren legden we uit dat iemands meest wezenlijke angst iemands meest wezenlijke verlangen veroorzaakt en dat beide ervoor zorgen dat iemand niet alleen een specifieke stijlvoorkeur ontwikkelt, maar ook heel specifieke kwaliteiten.

Vandaag: angst, verlangen en kwaliteiten van Bedenkers -

dominant, extravert, informeel en ideegericht. Mensen die primair een Bedenkersstijl hanteren in denken, doen en communiceren, hebben in overgrote meerderheid als meest wezenlijke angst: niet gezien te worden, niet als bijzonder en onderscheidend beschouwd te worden. Hun grootste verlangen is - het zal niet verbazen, dat naar erkenning.

Dit is wat ze (vaak onbewust) drijft tot het ontwikkelen van vaardigheden als oplossingsgerichtheid, vindingrijkheid en creativiteit. Bedenkers hebben altijd overal wel een idee, een oplossing voor. Daarbij gaan ze graag buiten de lijntjes en zelfs buiten de perken. Dat maakt ze vaak tot echte vernieuwers, uitdagers en luizen in de pels. Ieder team dat vooruit wil, heeft ze nodig.

De keerzijden van hun kwaliteiten (tikje chaotisch, snel afgeleid, van de hak op de tak springen, ongeduldig, vaak te laat): vergeef het ze. Hadden ze die eigenschappen niet, dan misten ze ook de kwaliteiten!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen