Opinie5 jul '12 09:40Aangepast op 5 jul '12 10:48

BNR Begrip | Angst + Verlangen = Kwaliteit (1)

Auteur: Ewald Theunisse

Hoe mensen hun grootste vaardigheden ontwikkelen: een vijfluik.

Ieder mens heeft een basisangst. Hij wordt veroorzaakt door het samenspel van genen, karakter, opvoeding en gebeurtenissen in iemands leven. Hoewel de angsten per individu verschillen, zijn ze wel te categoriseren in hoofdgroepen.

De basisangst is de aanjager van elk wezensverlangen: het precieze tegendeel van de basisangst. Samen bepalen angst en verlangen voor een heel belangrijk deel onze manier van denken, doen en communiceren. Ze kleuren onze kijk, onze benadering, ons instinct en onze omgang met mensen en met de dingen die ons te doen staan.

Wat nu zo mooi is: dat de som van onze meest wezenlijke  angst en verlangen(s) ervoor zorgt dat we onze grootste kwaliteiten ontwikkelen. Wie deze kalender dagelijks leest (gratis abonneren kan via www.begripscode.nl) kent de vier basisstijlvoorkeuren inmiddels. De komende vier dagen zullen we laten zien hoe het zit met de angst, het verlangen en de kwaliteiten van deze vier. Intussen is het aardig zelf eens na te denken over je eigen angst, verlangen en kwaliteiten, of die van mensen om je heen. Dat maakt het lezen van de komende vier kalenderberichten ongetwijfeld tot een feest van herkenning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen