Opinie6 okt '12 14:10

BNR Begrip | 'Hahaha, wat ben jij anders!'

Auteur: Ewald Theunisse

Erger je niet, maar lach erom

Hoe vaak lach je over een verschil van inzicht, van manier van denken, van doen, van communiceren? Als het niet minimaal een paar keer per dag is, is de kans groot dat je je in plaats daarvan vaak  groen en geel ergert aan die verschillen.

Zonde! Een relativerende kijk op je eigen voorkeuren en een opgewekte, leergierige begroeting van alles wat daarvan afwijkt vergroot namelijk niet alleen je plezier in het leven, maar het maakt je ook wijzer en completer.

Hoe meer je van elkaar verschilt, des te meer je van elkaar kunt leren. Verschillen over en weer wijzen namelijk op ‘tekortkomingen’ over en weer. En het geestige (of jammerlijke?) is, dat mensen de neiging hebben zich vooral te ergeren aan kwaliteiten van anderen die ze zelf missen. Directheid versus diplomatie, gestructureerdheid versus improvisatietalent, gevoeligheid versus nuchterheid, en ga zo maar door. Waarom lach je er niet om? En vraag je vervolgens niet gewoon om uitleg? Als je dan echt wilt luisteren, echt open staat voor het antwoord, is de kans dat je iets leert tien tegen één.

Gerelateerde artikelen