Opinie7 okt '12 13:42

BNR Begrip | Delen lucht op!

Auteur: Ewald Theunisse

Waarom gedeelde smart echt halve smart is

Zwijgen is misschien wel de grootste bron van energieverlies en erger. Toch lijden we maar al te vaak In stilte onder onze zorgen, angsten en problemen. Omdat we er een ander er niet mee lastig willen vallen, omdat we ons generen of omdat we bang zijn voor wat die ander ervan zeggen zal. En dus houden we het voor ons en malen we er maar over door, intussen alsmaar bezorgder wordend.  Wat doen we onszelf daar eigenlijk mee aan?

Angst is niet alleen een slechte raadgever, hij sust ook ons geheugen in slaap. En zo vergeten we simpelweg hoe geweldig het op kan luchten om dingen gewoon te delen. Je zorgen of je vrees uiten is een vorm van loslaten. Je gooit het er immers uit en maakt daarmee ruimte in jezelf. Je hebt het ongetwijfeld al tientallen keren ervaren en je achteraf verwonderd over het feit hoezeer het opluchtte.

Een filosoof zei ooit eens: ‘De dingen die het beste voor ons zijn dreigen we steeds opnieuw te vergeten’. Als het voor één ding geldt, is het waarschijnlijk dit wel - dat gedeelde smart echt halve smart is


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen