Opinie15 mrt '12 09:21

BNR Begrip | Compassie is durven luisteren

Auteur: Ewald Theunisse

We gunnen ons maar weinig tijd om ons echt te verdiepen in anderen. Waarmee we veel kansen op betere relaties laten liggen.

Compassie begint met oprechte nieuwsgierigheid naar de belevingswereld van een ander. Met echt willen en durven weten waarom mensen zijn zoals ze zijn, doen zoals ze doen. Ernaar vragen en bereid zijn onbevangen te luisteren geeft anderen ruimte en daarmee het vertrouwen om eerlijk en open te kunnen zijn.

We doen het alleen vaak niet. Omdat we geen tijd hebben of onszelf en de ander de tijd niet gunnen. Dus varen we op wat we zien en op onze interpretatie daarvan. Terwijl de werkelijkheid bijna altijd veel genuanceerder is - en vaak zelfs heel anders dan we denken.

Wij van de BegripsCode zien keer op keer in onze trainingen wat er gebeurt wanneer mensen even de rust en ruimte nemen om elkaar nu eens echt te bevragen. Over en weer gaan er werelden open, van begrijpen en begrip. Probeer het vandaag eens. Vraag mensen die u niet zo goed begrijpt hoe zij de dingen zien en beleven. Uw compassie zal beloond worden!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen