Opinie14 mrt '12 09:50

BNR Begrip | Compassie: hernieuwde beschaving

Auteur: Ewald Theunisse

Waarom het individualiseringstijdperk plaats gaat maken voor die van meeleven, begrijpen en begrip

Herman Wijffels, naar onze bescheiden mening een van de visionairs van deze tijd, beschreef Compassie als een nieuwe beschavingsopdracht. Eerst was er de emancipatie, toen de individualisering en nu is het volgens Wijffels tijd om het individu weer te verbinden met een gevoel van verantwoordelijkheid voor anderen.

Alle religieuze en humanistische manifesten gaan over compassie. We lijken de definitie ervan in de laatste dertig jaar beetje bij beetje vergeten te zijn. Wat natuurlijk niet zo gek is als je kijkt naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën en waar ze ons toe hebben aangezet.

Behoeften en noodzakelijkheden komen terug als eb en vloed. Zo ook de behoefte aan compassie. Niet in de betekenis van medelijden, maar van mededogen, meeleven, elkaar begrijpen, oprecht begrip hebben. Het succes van van sociale media als Facebook laat zien hoe groot die behoefte is. We willen ons weer ons verbonden voelen, met mensen die onze wereld, onze verlangens, onze interessen, onze dromen delen.

Een samenleving die compassie heeft, bezit de hoogste vorm van menselijke beschaving. Hoe ruwer het geluid van de tegenstrevers, hoe sterker de behoefte groeit. Het komt wel weer goed, met die meelevende samenleving. 

Gerelateerde artikelen