Opinie12 mrt '12 10:43Aangepast op 12 mrt '12 11:07

BNR Begrip | Luistert u ook met uw ogen?

Auteur: Ewald Theunisse

Als we luisteren, gebruiken we vooral onze oren. Maar: het oog moet ook wat!

Als u uw oordeel over en uw interactie met anderen vooral laat bepalen door wat mensen letterlijk zeggen, loopt u het risico de plank met enige regelmaat mis te slaan. Het oog moet namelijk ook wat!

Ogen kunnen immers dingen ‘beluisteren’ die oren niet horen. Omdat veel mensen nu eenmaal lang niet altijd zeggen wat ze denken. Uit angst iemand te kwetsen bijvoorbeeld. Of omdat ze zich niet vrij voelen zich uit te spreken, door de aanwezigheid van anderen of omdat u zich in hun ogen wellicht iets te dwingend opstelt.

En een andere reden kan zijn dat ze zich gewoon nog niet écht een mening hebben gevormd. Als dat niet te horen is, is het meestal wel te zien. Aan gebaren, aan lichaamshouding, aan een oogopslag.

Vaak zijn we geneigd die signalen in de wind te slaan, zeker als ze ons even niet uitkomen en het uitgesproken Ja ons liever is dan het getoonde Nee.

Als u gewoon aangeeft dat u iets anders aan iemand ziet dan wat u heeft gehoord, zult u vaak een eerlijk antwoord krijgen. Waarna u samen een oplossing kunt bedenken die voor beide beter is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen