Opinie24 jul '12 09:21

BNR Begrip | Je Gelijk of Je Geluk?

Auteur: Ewald Theunisse

Is je geluk niet waardevoller dan het koste wat het kost je gelijk halen?

Je gelijk halen. Is het voor jou ook zo belangrijk? Op momenten dat je  je onredelijk behandeld voelt of wanneer je vindt dat er onrechtvaardigheid in het spel is? Veel mensen hebben dit.

Het komt meestal door je overtuigingen. Ze zijn je onder andere meegegeven door ouders en door andere mensen die je tot voorbeeld nam. Hoe steviger je erin gelooft, hoe meer je ervoor op zult komen. Het probleem van overtuigingen is natuurlijk dat een ander hele andere overtuigingen kan hebben. Jij gelooft in appels, de ander in peren, om het maar simpel te zeggen.                          

Je kunt ook een andere keuze maken. Dat wil zeggen: Ga voor je geluk in plaats van je gelijk! Het betekent: niet (ver)oordelen, niet de ander jouw gelijk op proberen te dringen, maar gewoon te accepteren dat je anders bent en het of jezelf niet zo serieus te nemen. Geluk heeft immers alles te maken met acceptatie. Als je geliefde, je collega, je kind, je buurvrouw mogen zijn wie ze zijn, doen wat doen, zullen ze jou dit ook gunnen. En dat brengt wederzijds het geluk dat zoveel belangrijker is dan je gelijk.

Gerelateerde artikelen