Opinie23 jul '12 14:06

BNR Begrip - Plannen versus improviseren

Auteur: Ewald Theunisse

Tegenstellingen zijn er om van te leren.

Je hebt mensen die heel gelukkig worden als ze alles strak geregeld en gepland hebben. Hoe meer orde, structuur en overzicht, hoe liever het ze is. Het geeft ze rust en houvast en die hebben ze nodig om optimaal te functioneren.

Daar tegenover heb je mensen die het liefst improviserend door het leven gaan. Vooruit plannen vinden ze eigenlijk een beperking van hun vrijheid. Hoe meer hun agenda vooraf is ingedeeld, hoe benauwender ze het vinden. Een netjes opgeruimd bureau: griezelig! Een van A tot Z geregelde vakantie: saai!

Je kunt je voorstellen dat samenleven en -werken voor deze twee typen een hele uitdaging is. Behalve... als ze elkaar de ruimte gunnen om de dingen ieder op hun eigen manier te doen. En als ze zich realiseren dat de manier van doen van de ander ook de nodige voordelen oplevert. Gestructureerdheid zorgt er immers voor dat de dingen op tijd gebeuren en er niets vergeten wordt. Terwijl improvisatietalent het vermogen brengt om onvoorziene dingen opgewekt en blijmoedig het hoofd te kunnen bieden. Als je het voordeel ziet in anders zijn, wordt alles plezieriger.

Gerelateerde artikelen