Opinie20 aug '12 07:01

Column Ewald Theunisse | Vakantie perfecte leerschool

Auteur: Ewald Theunisse

Voor de meeste mensen zit de vakantie er zo langzamerhand wel weer eens op. Zeker als je een heel druk leven hebt, zijn vakanties vaak prachtige leerscholen.

Want daar zit je dan, onder je palmboom, bij te komen van weer een uitputtend jaar. Zonder agenda, zonder telefoontjes, zonder dertig afspraken per dag. Zonder meningen om rekening mee te houden, zonder politiek, zonder debat, zonder gevecht.

En terwijl je nog maar eens een kokosnoot leeg slurpt, verandert langzaam, maar gestaag je kijk op je leven. 

Je denkt na over de problemen waarmee je worstelt op je werk. Nou doe je dat wel vaker, eigenlijk de hele tijd, maar van onder deze palmboom zie je ze ineens veel helderder, ontdaan van ruis en andere verstoringen. De afstand geeft je uitzicht.

Bovendien zie je door diezelfde afstand, de problemen ineens in een zuiverder perspectief. In plaats van dat ze met alles te maken hebben en alles beïnvloeden, zie je ineens in dat ze te lokaliseren zijn. De afstand geeft je overzicht.

En tenslotte voel je onder je palmboom de emotie, de hitte van de strijd veel minder. Je bekijkt de dingen met meer gemoedsrust en objectiviteit, waardoor je ineens logische oplossingen ziet. De afstand geeft je inzicht.

Als je de rust neemt en goed naar jezelf luistert, vind je tijdens vakanties tal van dingen die haast onvindbaar leken in de drukte van het normale bestaan.

Maar ja. Dan verruil je je palmboom weer voor de ochtendspits en duik je weer bovenop of middenin de mêlee van de waan van de dag. Voor je het weet maak je je weer even druk als tevoren, kom je binnen de kortste keren weer om in de drukte en lijken problemen weer even onoplosbaar als vroeger. Weg uitzicht, weg overzicht, weg inzicht.

Doe het in het nieuwe werkjaar eens anders. Plant ergens een denkbeeldige palmboom om met regelmaat in alle rust even onder te gaan zitten. Doe dan alsof je vakantie hebt, al is het maar een uur. Het houdt je scherper. Slagvaardiger. En het voorkomt dat je volgend jaar weer uitgeput op vakantie gaat.

Gerelateerde artikelen