Column Ewald Theunisse | Angst maakt deugd
In de afgelopen dagen hebben we het bij BNR Begrip gehad over angst. Een actueel onderwerp in deze tijden, waarin iedereen onzeker lijkt over alles. In deze column de finale.
Onze voorouders waren wijzer dan sommige mensen misschien weleens denken. Hun gezegden lijken soms clichés, maar getuigen van diepe kennis van de medemens die wij nazaten vaak gewoon vergeten zijn. Neem het aloude: ‘Van de nood een deugd maken’. Sommigen leggen het uit als een definitie van pragmatisme of zelfs opportunisme. Ik geloof dat onze over-, over-, over-, overgrootouders er iets anders mee bedoelden. En dat is, dat mensen vanuit hun meest wezenlijke angst hun grootste talent ontwikkelen.
Rationele, introverte, bescheiden mensen delen over het algemeen een fundamentele angst om fouten te maken. Door die angst gedreven zijn ze meestal extreem zorgvuldig, mijden ze risico’s waar mogelijk en zijn het de best denkbare procesbewakers.
Rationele, extraverte, dominante mensen zijn vaak diep van binnen bang niet serieus genomen te worden. Daardoor ontwikkelen ze daadkracht, snelle besluitvaardigheid, moed en resultaatgerichtheid.
De meeste emotionele, introverte bescheiden mensen delen weer een heel andere angst: die voor conflicten. Daardoor ontpoppen ze zich als vredestichters, sfeermakers en vertrouwenspersonen.
En tot slot heb je de emotionele, extraverte dominante medemensen. Voor het overgrote deel van deze populatie geldt, dat hun grootste angst die voor afwijzing is. In hun streven naar erkenning ontwikkelen ze zich tot creatieve geesten die altijd overal een oplossing voor willen bedenken.
We ontwikkelen onze grootste vaardigheden door de meest fundamentele angsten die we hebben. We maken met andere woorden van onze grootste nood onze grootste deugd. Als je hiervan écht doordrongen raakt, ga je je medemens ineens heel anders bekijken. Niet langer als irritant door die eeuwige focus op het één of het ander, maar als kwetsbaar, zoekend naar veiligheid en daar met alle macht naar strevend. En dat brengt dan weer het begrip waardoor je met iedereen respectvoller en plezieriger om kunt gaan.