Opinie16 jun '12 12:09

BNR Begrip | Iedereen een eigen angst 2: Verbinders

Auteur: Ewald Theunisse

In het vierluik over angst vandaag de angst voor conflicten

Verbinders, de mensenmensen, verlangen vóór alles naar harmonie. Ze worden gelukkig van een goede sfeer, of dat nu op kantoor is of thuis. Dan ervaren ze een gevoel van belonging, van zich thuis voelen. Verbinders zijn ook heel behulpzame types.  Als ze je op wat voor manier dan ook ergens mee kunnen helpen - of dat nu in een ondersteunende of in een leidinggevende positie is - dan groeit en bloeit hun zelfvertrouwen.

Wat ze het meest vrezen is het tegenovergestelde: ruzie en conflicten. Op momenten van strijd is het of de grond onder hun voeten wegvalt en voelen ze zich totaal ontredderd. Zijn ze zelf betrokken bij een geschil, dan kunnen ze daar enorm onder lijden. Maken anderen ruzie, dan vinden ze dat haast even erg. 

Dan springen Verbinders onmiddellijk op de barricades: als vredestichters in hart en nieren, die het als een missie zien om de lieve vrede meteen weer te herstellen. Maar door hun enorme inlevingsvermogen voelen zij zelf vaak ook de pijn, het verdriet, de frustratie van anderen en daar worden ze heel erg ongelukkig en onzeker van.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen