Opinie15 jun '12 09:40

BNR Begrip | Iedereen een eigen angst 1: Bedenkers

Auteur: Ewald Theunisse

Een vierluik over wat mensen diep van binnen het meeste vrezen.

Mensen hebben wezenlijk andere angsten, veroorzaakt door wezenlijk andere achtergronden. Genen, karakters, opvoeding en gebeurtenissen in hun levens vormen de cocktail die bepaalt wat hun meest wezenlijke vrees is.

Voor Bedenkers - de dromers, de ideeënmensen, de idealisten onder ons - is het de angst voor afwijzing. Niet zo gek als je bedenkt dat het wezensverlangen van Bedenkers erkenning is: het precieze tegendeel.

Bedenkers kunnen met groots en oprecht enthousiasme hun plannen openbaren. Ze hopen daarbij op minstens instemming, maar liever nog op applaus, en als het even kan: roem!

Het ergste dat ze kan overkomen, is dat ze worden weggewuifd, genegeerd, veronachtzaamd. Het kwetst ze, maar erger nog: het berooft ze van hun energie en daarmee van hun creativiteit en oplossingsvaardigheid. Wil je Bedenkers aan boord houden, ook al zie je een idee misschien niet zitten? Spreek dan tenminste je waardering uit over zijn of haar originaliteit, oorspronkelijkheid en oplossingsgerichtheid. Met blij gemoed zal de Bedenker in kwestie er vervolgens nog een schepje bovenop doen om tot het gewenste resultaat te komen!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen