Opinie13 jun '12 08:46Aangepast op 14 jun '12 05:32

BNR Begrip | Kwaliteiten zien geeft energie

Auteur: Ewald Theunisse

Van bekritiseren word je moe. Andersom echter...

Hinderlijke eigenschappen van anderen aanwijzen, daar zijn we allemaal behoorlijk goed in. Bij wie dan ook kunnen we altijd wel ergens de vinger op een zwakke plek leggen.

Het is een verdedigingsmechanisme: zolang een ander imperfect is, hebben we het gevoel dat wij het zelf zo slecht nog niet doen. Toch? Bekritiseren heeft echter een vervelende bijwerking. Je wordt er letterlijk moe van.

Vergelijk een mens eens met een halfvol glas. Kijk naar het deel van het glas dat leeg is (lees: zijn of haar tekortkomingen) en ervaar wat je voelt. Kijk vervolgens naar het deel dat vol is (zijn of haar kwaliteiten) en voel nu eens wat je voelt.

Hé, positieve gedachten! Energie! Bekijk dus eerst eens goed waar iemand goed in is, dan blijft er minder ruimte over om je druk te maken over wat je aanvankelijk ergerde. De kwaliteiten van de ander herinneren je vaak ook aan kwaliteiten van jezelf. En zo kom je in een heel andere, positievere beweging terecht: met de stroom van oplossingen mee in plaats van ertegenin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen