Opinie12 jun '12 10:18

BNR Begrip | Wat je in stilte ontdekken kunt

Auteur: Ewald Theunisse

Luister eens naar wat je hoort als er niets gezegd wordt

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als er in een gesprek een stilte valt. Als vanzelf zoeken ze naar woorden, naar wat dan ook om te zeggen, om de stilte maar te verbreken. Het gevolg is vaak een rommelig, betekenisloos gesprek over koetjes en kalfjes, dat eigenlijk misschien nog wel onhandiger aanvoelt dan de stilte die eraan vooraf ging.

Er is juist heel veel te vinden in stilte. Door te zwijgen kun je je gevoel en je intuïtie laten spreken, die door geklets vaak overstemd worden.

Doe vandaag eens iets heel bijzonders. Ga eens tegenover een geliefde zitten en doe er samen twee minuten het zwijgen toe. Kijk de ander simpelweg aan en ervaar wat je ziet en voelt. Vertel erover als de twee minuten voorbij zijn, waarbij de ander niet mag reageren. Ben je uitgesproken, herhaal de oefening dan, waarbij het nu de beurt is aan de ander om na twee minuten verslag te doen. Het voelt misschien even gek, maar je zult versteld staan van wat je ontdekken kunt.

Misschien overbodig te vermelden: doe dit maar niet onaangekondigd bij je baas, een medewerker of een klant: dat geeft maar rare gezichten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen