Opinie23 okt '12 12:12

BNR Begrip | Geef je verstand meer hart

Auteur: Ewald Theunisse

Je nuchter bij de feiten houden helpt lang niet altijd om draagvlak te creëren voor je beslissingen.

Rationeel ingestelde mensen zijn geneigd om hun beslissingen geheel en al op basis van feiten te nemen. Ze leggen ze allemaal naast elkaar, tellen de voors en tegens en op basis daarvan hakken ze een knoop door. Dit is wat je kunt noemen de redelijkheid van het verstand. Maar is het verstand wel altijd zo redelijk? Wanneer je je puur op de feiten baseert, laat je de gevoelens en gevoeligheden van betrokkenen immers geen rol spelen. Je loopt dan het risico als kil en klinisch beschouwd te worden en zult op verzet kunnen stuiten van meer emotioneel ingestelde mensen.

Als je een beslissing neemt, doe je dat in de regel met de intentie iets goeds te doen en wil je met je beslissing iets bereiken. Doordat je tegenstand oproept door geen rekening te houden met (subjectieve) emoties, creëer je echter minder of misschien zelfs geen draagvlak en medewerking. Hoe ‘verstandig’ je beslissing ook is: het gewenste resultaat blijft uit omdat anderen niet mee willen.

Geef je je verstand echter wat meer hart, dan voelen mensen die graag gehoord worden zich ook beluisterd, waardoor hun bereidheid  tot medewerking als vanzelf groeit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen