Opinie16 mei '12 09:48

BNR Begrip | Zoek de intentie

Auteur: Ewald Theunisse

Doe als kinderen: stel zo vaak mogelijk de waaromvraag!

Een goede vraag om jezelf te stellen is: hoe vaak stel ik de waaromvraag? Waarom? Omdat je die vraag niet genoeg kunt stellen, als je er tenminste zeker van wilt zijn dat je te weten komt wat je weten moet.

Geen zeurpiet
Soms stellen we een vraag niet uit vrees dom te lijken. Andere keren omdat we niet voor zeurpiet gehouden willen worden. Maar het meest nog omdat we denken het antwoord wel te weten. En juist daardoor gaat in relaties, zeker als de dingen al moeizaam lopen, heel vaak iets mis.

We vullen de betekenis van iemands woorden of daden in op basis van verwachtingen die we baseren op het verleden. Of erger nog: op basis van eerdere aannames die we maakten. En zo kan het gebeuren dat we langzaam een compleet verkeerd beeld van iemand krijgen.

Goede intenties
Als je niet meteen begrijpt waarom iemand iets doet of zegt, vraag dan om uitleg. Je zult ontdekken dat de reden waarom, de intentie, heel vaak stukken beter is dan je verwachtte.

Wanneer je voorbij het ‘hoe’ kijkt en het ‘waarom’ leert begrijpen, ontdek je dat de intenties van verreweg de meeste mensen bijna altijd goed zijn. En dat maakt je kijk op anderen stukken milder.

Gerelateerde artikelen