Opinie31 okt '12 16:17

BNR Begrip | Ga vaker in hoger beroep

Auteur: Ewald Theunisse

Ook al ben je geen advocaat: in hoger beroep kan heel nuttig zijn

Een onlangs verschenen onderzoek liet zien dat mannen er gemiddeld acht minuten over doen om een idee, een gevoel, een oordeel te krijgen over iemand die ze voort het eerst ontmoeten. Vrouwen doen het een stuk sneller: zij hebben al een beeld binnen een minuut.

Zodra dit oordeel geveld is, is het etiket meestal vastgelijmd, geniet of getatoeëerd op iemands voorhoofd en de persoon in kwestie is daarmee feitelijk gestigmatiseerd, of dat nu positief of negatief is.

Waarom doen we dit?

Onze overtuigingen, opgebouwd uit eerdere ervaringen, vormen onze ankers, ons houvast op ongewisse momenten. En elke nieuwe ontmoeting is ongewis. Eerder dan zonder oordeel een onbekende tegemoet te treden, voelen we de behoefte om deze eerst maar een ‘plek’ te geven, want dat geeft rust. Lijkt het.

Want hoe vaak blijkt het eerste oordeel bij nader inzien toch niet helemaal, of zelfs helemaal niet juist? En hoe vaak wuiven de kleine stemmetjes in onszelf, die ongemakkelijke makend piepen dat ons oordeel niet klopt, niet halsstarrig weg om onze heilige overtuigingen niet ter discussie te stellen?

Ga vaker in hoger beroep bij jezelf. Het is heel plezierig om stilletjes je eigen ongelijk toe te kunnen geven en te concluderen dat je bij nader inzien tot een wijzer oordeel bent gekomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen