Opinie4 mrt '12 12:23

BNR Begrip | De monocultuur van de detaillisten

Auteur: Ewald Theunisse

Waar rust en regelmaat regeren...

En zo zijn er ook organisaties waarin precisie algemeen beschouwd wordt als een zeer groot goed. Hier heersen orde en regelmaat en is een afspraak nog echt een afspraak. Iedereen kent en respecteert de procedures en werkt strikt volgens de agenda.

Organisaties als deze zijn primair angstgedreven. Altijd wordt eerst gekeken naar de risico’s, die vervolgens zoveel mogelijk beperkt en ingedamd worden. Als er al naar kansen gekeken wordt, dan toch vooral naar kansen op mislukking.

Hier vind je dan ook geen liefhebbers van verandering, integendeel. Langzaam en gestaag volgen ze de zorgvuldig uitgestippelde route. Er van afwijken zullen ze zelden doen, alleen zeer overtuigend bewijs zal ze ertoe brengen om een eenmaal ingeslagen pad te verlaten. Ze zijn altijd op zoek naar naar borging, onderbouwing en argumenten.

In monoculturen als deze loeren gevaren van starheid en koppigheid maar ook van gebrek aan moed om te vernieuwen. De grootste bedreiging voor organisaties met een cultuur als deze is dan ook dat ze links en rechts voorbij gelopen worden door concurrenten die wél avontuurlijk en innovatief durven denken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen