Opinie3 nov '12 15:36

BNR Begrip | Loyaal zijn aan verdriet

Auteur: Ewald Theunisse

Kan dat? Ja, dat kan. Jarenlang.

Verbinders - mensen met een emotioneel, introvert, mensgericht karakter - hebben een bijzonder trouwe inborst. Ze zijn loyaal aan ieder om wie ze geven en gaan daar bijzonder ver in. Ze doen alles om het de ander naar de zin te maken en zijn vaak zonder terughoudendheid bereid zichzelf daarvoor weg te cijferen.

Wat mensen doen als dingen goed gaan, doen ze vaak des te meer als het tegenzit: Verbinders zijn ook loyaal aan hun verdriet.

 Een Verbinder die door een partner verlaten wordt, die bedrogen wordt of zich verraden voelt, kan daar letterlijk jaren en jaren om rouwen, het verdriet koesterend als een schelp haar parel.

Waar anderen kortstondig of iets langer om zulke dingen treuren, het vervolgens een plaats geven en doorgaan, blijven Verbinders melancholiek bij de pakken neer zitten. Troosters haken vaak na enige, langere of lange tijd af, niet begrijpend en moedeloos wordend van het feit dat het onderwerp telkens maar weer en weer en weer bovenaan de agenda van de Verbinder staat.

Herken je je in het geschetste beeld? Ben je zelf zo’n Verbinder die zo loyaal is aan verdriet? Waarom het dan niet beschouwen als gif, in plaats van als een parel? Als een obstakel naar nieuw geluk en nieuwe vrolijkheid met anderen? Met je blik naar het verleden toe kun je eenvoudigweg de toekomst niet zien.

En in die toekomst wachten mensen op je, die je goede zorgen en loyaliteit veel meer verdienen en waarderen dan degene(n) die er geen oog voor hadden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen