Opinie1 okt '12 06:55

Column Ewald Theunisse | Binnenkomers

Auteur: Ewald Theunisse

Toen ik onlangs een groep mensen vroeg hoe snel ze een oordeel over iemand hadden, liepen de schattingen uiteen. Van vijf tot tien minuten tot zelfs aan het eind van een gesprek.

Vervolgens liep ik op iemand af die ik inschatte als introvert, bescheiden en correct. Ik sloeg hem uitbundig op de schouder en riep op luide toon: ‘Hé kerel, heb je het een beetje naar je zin?’ . Toen ik een seconde pauzeerde en daarna op rustige toon vroeg wat op dat moment zijn indruk van me was antwoordde hij zonder na te hoeven denken: ‘overdreven joviaal, ongemakkelijk, bedreigend’.

Eén zin is voor ons genoeg om een oordeel over een ander te vellen. En soms zelfs minder nog. Eén verkeerd gekozen woord kan al het verschil maken tussen vertrouwen en wantrouwen.

Mensen doen idioot veel op de automatische piloot. We hebben een kast aan ervaringen in ons hoofd. Zien we iets dat ons bekend voorkomt, dan springt er als vanzelf een laatje open met herinneringen aan eerdere gebeurtenissen. En wat doen we: we zijn onmiddellijk geneigd de nieuwe gebeurtenis aan het betreffende laatje toe te voegen.

Veel gedrag dat we niet begrijpen stoppen we in laatjes met namen als: Ongemakkelijk,  Vreemd, Niet Mijn Type. En dat gebeurt vaak echt al tijdens de begroeting! Wat overenthousiaste joviale types bij introverte correcte mensen teweegbrengen hoorde u net al: een instant gevoel van bedreiging en dus wantrouwen.

En resultaatgerichte types die een begroeting het liefst achterwege laten om meteen ter zake te komen, slaan op hun beurt volstrekt de plank mis bij mensen voor wie een hartelijke persoonlijke omgang heel belangrijk is.

Een verkeerde entree kan instant een alarmerend gevoel oproepen waarna onze neiging om te luisteren naar wat de persoon in kwestie echt te vertellen heeft, dramatisch afneemt. We trekken een verdedigingsmuurtje op, veroorzaakt door gevoelens die ontstaan door herinneringen aan soortgelijke momenten die we eerder beleefden. En zo zorgt een simpele verkeerd gekozen binnenkomer ervoor, dat we helemaal niet binnen worden gelaten. Een juiste begroeting daarentegen doet precies het omgekeerde. Het laatje van Aangename Herkenning springt open en er is een begin van vertrouwen. En dat allemaal met een paar goedgekozen woorden.

Gerelateerde artikelen