Opinie24 mei '12 08:19

BNR Begrip | Niemand houdt van chagrijn

Auteur: Ewald Theunisse

Een effectieve remedie tegen sfeerbedervend gedrag...

Ooit blij geworden van een notoire klager, een zeurpiet, en kankeraar? Laten we eerlijk zijn: niemand wordt er vrolijk van.

Mokken, boosheid en chagrijn zorgen namelijk niet alleen voor energieverlies bij de drager, maar ook bij mensen die ermee geconfronteerd worden. Het is besmettelijk!

Heb je met regelmaat last van negativiteit, verplaats je dan eens in je omgeving en de invloed die je stemming op hen heeft. Helpt het als je hun stemming ook bederft? Of voel je je er alleen maar nog beroerder door? Waarschijnlijk is het laatste het geval.

Een heel effectieve manier om je stemming om te buigen is de volgende. Durf jezelf te vragen: als een kind van zes me zo ziet, wat zou het dan van me denken? Voor wie zelf een kind in die leeftijd heeft is dat heel makkelijk, maar zelfs als je geen kinderen hebt maar wel een klein beetje inlevingsvermogen (we zijn allemaal zes geweest), is het misschien een stimulans om sfeerbedervend, destructief gedrag te temperen. En misschien wel om te draaien. In waardigheid, relativeren en glimlachen om de malligheid die je overkomt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen