Opinie11 mei '12 07:25

BNR Begrip | Verliezen = winst

Auteur: Ewald Theunisse

Waar leer je immers meer van?

Als verliezen ‘geen optie’ voor je is, heb je een zwaar leven. Altijd moeten winnen levert een alsmaar groeiende druk op, die op den duur nauwelijks vol te houden is. De minste of geringste fout maakt je woest op jezelf - terwijl je door die stemming meestal ook voor je omgeving niet te genieten bent.

Ooit gehoord van het gezegde: ‘van je winsten leer je’? Onwaarschijnlijk, want het bestaat namelijk niet. Je leert van je fouten. Van onderuitgaan, blunderen, missers maken, afgaan, de plank misslaan, totaal verkeerde inschattingen maken.

Terugkijken op een verloren discussie, wedstrijd, klant, relatie is net als de gebeurtenissen zelf ook een kans op winnen of verliezen. Wat als? Wat als niet? Hoe kan het de volgende keer beter, slimmer, handiger? Doe je niets met de lessen die je ervan kunt leren, dan verlies je twee keer. Trek je er de juiste conclusie uit, dan heb je iets te pakken dat in de toekomst de kans op ‘winst’, in welke vorm dan ook, zonder meer vergroot. En dat op zich is ook al winnen: je humeur gaat er met sprongen op vooruit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen