Opinie10 mei '12 09:32

BNR Begrip | Groeizame relaties

Auteur: Ewald Theunisse

Net als de natuur hebben ook relaties baat bij af en toe een fikse donderbui.

Buiten is het groeizaam weer: een combinatie van zon, aangename temperaturen en buien die planten en bomen meer dan goed doet. Het grappige is dat die combinatie ook het recept is voor een gezonde, krachtige ontwikkeling in relaties.

Die gedijen niet alleen door warmte, maar ook door flinke atmosferische verstoringen. En daarmee bedoelen we dan forse meningsverschillen, misverstanden en ergernissen. Tenminste, als ze net als wolken tot ontlading komen, uitgesproken worden! En als de regen van teleurgestelde, verdrietige, angstige of boze woorden die dan valt niet afketst op een opgetrokken regenscherm, maar terechtkomt op ontvankelijke, vruchtbare aarde: open oren en een open hart.

Irritaties, frustraties en onvervulde behoeften verzwijgen om conflicten maar te vermijden is voor mensen en hun relaties net zo ongezond als een plant in de zon zetten zonder hem water te geven, of hem in een donkere kast te plaatsen en de wortels blank te zetten. Hoe kan immers iemand leren wat een relatie ten goede komt als hem of haar niet verteld wordt dat er iets aan schort? Durf het zo nu en dan te laten regenen. Je klaar er allebei van op. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen