Opinie5 mei '12 11:25

BNR Begrip | Bevrijdingslach

Auteur: Ewald Theunisse

Lachen is een wonderbaarlijk medicijn.

Waarom lachen mensen zo graag? Omdat weinig of niets bevrijdender werkt. Lachen lucht op, lachen vermindert spanning, lachen doet zorgen en tegenstellingen even vergeten.

Helaas bevinden we ons maar wat vaak in situaties dat andere emoties de boventoon voeren. Of we nu boos zijn, bang of bedroefd: even lekker ongegeneerd schateren is er niet bij.

Onbedaarlijk lachen
Toch is juist op momenten dat negatieve emoties je in hun greep houden, onbedaarlijk lachen het beste medicijn. Het mooiste is, als je kunt lachen om datgene waar je kwaad, angstig of verdrietig over bent. Door het bijvoorbeeld van een afstandje te bekijken en je te bedenken hoe je je eerder over iets soortgelijks gevoeld hebt en dat ook dat weer overwaaide en vervloog.

Als dat even niet lukt: pak een grappig boek, zoek geestige filmpjes op Youtube op, alles wat op je lachspieren werkt is prima.  Het werkt relativerend, je voelt de negatieve emoties wijken en dat is vaak precies de bevrijding die je nodig hebt om de dingen weer in een wat kalmer en vaak wijzer perspectief te zien.

Vrolijke Bevrijdingsdag!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen