Opinie24 okt '12 10:01

BNR Begrip | Geef je hart meer verstand

Auteur: Ewald Theunisse

Je gevoel volgen is prima, maar een beetje ondersteuning door de harde feiten helpt wel.

Gisteren hadden we het over het belang om, als je geneigd bent beslissingen puur op de feiten te baseren, je ook open te stellen voor de gevoelens en gevoeligheden van anderen. Vandaag gaat het om het omgekeerde: ook het tegenovergestelde is van belang om effectief te zijn.

Als je gewoon bent om beslissingen te nemen op je gevoel, met je intuïtie, dan kan het geen kwaad om af en toe ook eens naar de droge feiten te kijken. Echte gevoelsmensen kunnen zich immers nogal eens mee laten slepen door de emotie, het sentiment van het moment - en dan feitelijkheden over het hoofd zien of zelfs moedwillig negeren, gewoon omdat het niet goed voelt!

Meer rationeel ingestelde mensen zijn dan geneigd meteen in het geweer komen, soms met opgeheven vingertje en al, om even fijntjes hun punt te maken.

Bedenk, als je een beslissing moet nemen, dat daar bijna altijd anderen mee gemoeid zijn wier ondersteuning je misschien wel nodig hebt om iets daadwerkelijk te realiseren. Als je rekening met de feiten hebt gehouden is de kans dat rationele mensen je ook volgen, een stuk groter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen