Opinie6 nov '12 15:10

BNR Begrip | Macht (2): Beslissers

Auteur: Ewald Theunisse

De machtsbehoefte van dominante, afstandelijke mensen

Kijk je naar de vier stijlvoorkeuren die we in de BegripsCode onderscheiden, dan zijn mensen die primair de stijl van de Beslisser hanteren, het meest verknocht aan macht. Ze houden ervan overwicht te hebben, het voortouw te kunnen nemen en de lakens uit te delen.

Normaal gesproken slagen ze daar, door hun overtuigingskracht en hun natuurlijke overwicht, vrij gemakkelijk in: mensen voegen zich naar deze natuurlijke leiders.

Maar er zijn momenten dat Beslissers te snel gaan, te ongeduldig zijn of geen oog of oor hebben voor oppositie, waardoor die juist ontstaat.

Ervaren ze weerstand, dan hebben ze de neiging echt Macht te gaan uitoefenen. En dat gaat vaak niet erg subtiel. Ze kunnen hard, direct, bot bevelen uitvaardigen. Maar daardoor raken ze driekwart van de mensen kwijt. Bedenkers, Verbinders en Bewakers kunnen er vreselijk gedemotiveerd worden. En mensen die ook een Beslisserstijl hebben, accepteren die houding alleen als ze het gevoel hebben dat de Beslisser in kwestie meer gelijk heeft dan zijzelf.

Hoe ga je ermee om? Geef DIRECTE feedback over wat je ervaart, voelt bij hun manier van doen. Zeker als je introvert bent lijkt dit moeilijk. Maar als je simpelweg zegt: ‘Als je denkt dat dit me motiveert zit je echt op een verkeerd spoor’, daag je de Beslisser, die altijd resultaatgericht is, uit om door te vragen naar wat je WEL motiveert. Geef je daar eerlijk antwoord op, dan kun je er meestal van uit gaan dat de Beslisser je advies volgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen