Opinie4 nov '12 15:18

BNR Begrip | Is die ander echt zo anders?

Auteur: Ewald Theunisse

We lijken allemaal op elkaar. Alleen op verschillende momenten...

Als je ruzie met iemand hebt, of wanneer je het gevoel hebt echt niet met iemand overweg te kunnen, is de reden meestal dat je ‘elkaar niet begrijpt’. Onbegrip, we hebben het er vaker over gehad in onze kalender, heeft over het algemeen niets met intenties over en weer te maken, maar met de manier waarop ze worden overgebracht. Met stijlvoorkeuren dus.

Maar...

...heb je er ooit bij stilgestaan dat je, net als al die mensen om je heen, verschillende stijlvoorkeuren hebt? Dat je in sommige situaties beduidend diplomatieker bent dan in andere, soms heel gestructureerd denkt en andere keren veel vrijer, in het ene gesprek graag snel je punt maakt terwijl dat er in het andere eigenlijk helemaal niet toe doet?

We lijken vaak veel verschillender dan we feitelijk zijn. Want we hebben op gezette tijden net zoveel behoeften aan bepaalde dingen als ieder ander, alleen kunnen de momenten verschillen! Iedereen heeft af en toe orde en structuur nodig, resultaatgerichte focus, warmte en zorgzaamheid of vrolijkheid en afwisseling. De momenten verschillen alleen, net zoals hun aantal en de mate waarin we er behoefte aan hebben.

Staat iemand in een bepaalde gedrags- of communicatiestand? Vraag je dan even af wanneer je dit zelf ook doet. Met die situatie in gedachte is het veel makkelijker om naar die andere stand te schakelen en vervolgens gewoon een prettig gesprek te hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen