Opinie2 nov '12 11:03

BNR Begrip | 'Wat heb ik vandaag geleerd?'

Auteur: Ewald Theunisse

De vraag stellen zorgt vanzelf voor een leermoment.

Hoe vaak stel je jezelf die vraag? Hoe vaak sta je serieus stil bij je leermomenten, laat je ze echt binnenkomen? Veel mensen, sterker nog: de meeste mensen, antwoorden zoiets als ‘af en toe’. Dat is jammer. Want als je aan het eind van elke dag de ontmoetingen, de gebeurtenissen, de gesprekken de revue laat passeren en je in alle rust afvraagt wat de lessen zijn die je eruit getrokken hebt, zijn dat er vaak veel meer dan je je normaal gesproken realiseert. Ze zitten namelijk vaak in de kleine dingen!

Als je het moeilijk vindt, stel jezelf dan eens een paar van de volgende vragen. Wat leerde je van het zwijgen van je collega? Van de frons van je geliefde? Van de boze reactie van je kind? Van de impasse tijdens de vergadering? Van je eigen irritatie daarin? Van je reactie op kritiek? Op een compliment? Op beluisterd of niet beluisterd worden? Op je begrepen voelen of niet?

Wat leerde je dat over jezelf? En over anderen?

Als je vragen als deze heel eerlijk beantwoordt, kan het bijna niet anders dan dat je, voordat je tevreden in slaap valt, denkt: toch weer wat geleerd vandaag!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen