Opinie1 nov '12 11:21

BNR Begrip | De Tweeminutentoets

Auteur: Ewald Theunisse

Gaat het even stroef, in welke relatie dan ook? Dit helpt!

Gelukkig lopen de dingen in de meeste werk-, liefdes-, opvoed- en vriendschapsrelaties makkelijk en soepel.

Toch zijn er van die momenten van verzuchting, waarin alles moeilijk en stroef lijkt te gaan en je je energieniveau als het ware van 100 naar 10 voelt dalen. Omdat je werkelijk niet begrijpt waar die reactie nu (al)weer vandaan kwam en je ook geen idee hebt hoe je ermee om moet gaan.

Doe de Tweeminutentoets!

Neem twee minuten om de ander te laten praten en doen zoals hij of zij op een moment als dit nu eenmaal doet. Verplaats je in deze heel korte tijd met alle aandacht die je hebt, zonder er een oordeel over te hebben, in de situatie van de ander. Leef even echt mee,

zonder te denken aan je eigen belangen of emoties. Denk na over wat je hoort: zijn er situaties in je eigen leven geweest dat je je zelf precies zo voelde, precies dezelfde zorgen, vragen, behoeften had, de dingen precies zo deed of zei? Misschien niet in exact dezelfde situatie, maar wel heel vergelijkbaar?

De kans dat je antwoord Nee is, is vrijwel uitgesloten. En daarmee heb je in 120 seconden een raakvlak gevonden, wat, als je dit met de ander deelt, echt een opening biedt om ergernissen over en weer  bespreekbaar en oplosbaar te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen