Opinie7 nov '12 09:49

BNR Begrip | Macht (3): Verbinders

Auteur: Ewald Theunisse

Ze hebben niet zoveel met macht, maar pas op als ze hem gebruiken...

Als je de vier stijlvoorkeuren die we in de BegripsCode onderscheiden onder de loep neemt, dan zijn mensen die primair de stijl van de Verbinder hanteren, misschien wel het minst verkocht aan persoonlijke macht. Ze voegen zich in principe graag naar de wensen en behoeften van anderen en zijn over het algemeen heel coöperatief. Behalve als ze het belang van hun naasten (privé of op de werkvloer) in het geding zien komen of zich persoonlijk gekwetst voelen.

Dan spelen ze hun machtskaart uit, op een manier die extraverte mensen maar moeilijk kunnen begrijpen.

  Hun verzet is meestal stil. Ze ontwijken je, vermijden ontmoetingen.

Maar met stijlgenoten verzamelen ze zich in kamers, achter gesloten deuren, om het leed te bespreken en een strategie te bedenken.

Die bestaat in eerste instantie meestal in het benoemen van een woordvoerder om de gedeelde zorgen over te brengen. Werkt dit niet, dan volgt eerst stille en daarna openlijke sabotage. Dingen worden ‘per ongeluk’ vergeten: oeps!

Hoe ga je hiermee om? LUISTEREN! Beluisterd worden is voor Verbinders het allerbelangrijkst. Neem tijd, geef aandacht en speel daarbij vooral geen toneel, want Verbinders er een talent voor daar doorheen te prikken. Als Verbinders hun bezorgdheid geadresseerd zien zijn ze vervolgens bijna altijd bijzonder meegaand en worden ze zelfs ambassadeurs voor wat er gebeuren moet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen