Opinie26 aug '12 13:46

BNR Begrip | Handleiding Ruziemaken 4: Intentie

Auteur: Ewald Theunisse

Effectief ruziemaken is begripvol ruziemaken: met begrip voor (stijl)verschillen en oog voor de intentie.

Effectief ruziemaken is begripvol ruziemaken. Wat wil zeggen dat beide partijen de ruzie willen beslechten door bereid te zijn de ander te beluisteren en begrip te hebben voor het afwijkende standpunt van de ander.

REGEL 4. DENK JE EENS IN...

Jouw positie is die van de ander niet. En ook je karakter, je wensen, behoeften en verlangens verschillen. We hebben bovendien allemaal onze eigenaardigheden en gevoeligheden door de manier waarop we gevormd zijn en door de situaties waarin we ons bevinden.

Wat heel belangrijk is bij het oplossen van een ruzie is dat je niet alleen onderscheid maakt tussen feiten en meningen maar vooral ook tussen het waarom en de manier waarop. Bijna alle ergernis gaat namelijk over het laatste: de manier waarop de ander iets zei of deed! Als je daaroverheen kunt stappen vanuit de gedachte dat je zelf ook zo je wonderlijkheden hebt, en ook wilt begrijpen waar iets dat de ander zei of deed vandaan kwam, kun je veel makkelijker open staan voor de intentie die de ander had. En die is bijna altijd veel en veel redelijker dan je misschien dacht.

Gerelateerde artikelen