Opinie26 aug '12 14:12

BNR Begrip | Handleiding Ruziemaken 5: Afstand

Auteur: Ewald Theunisse

In het laatste deel van dit vijfluik: het wonder van de derde persoon enkelvoud.

Boosheid veroorzaakt een waas, waardoor je de dingen meestal niet meer scherp ziet. Er is vaak alleen de focus op wat iemand deed of zei en aangemoedigd door negatieve emoties stort je je daar vol op. De laatste regel in dit vijfluik is een geweldig tegengif.

REGEL 5. BEKIJK HET VAN EEN AFSTAND

Nodig de ander, zeker als de woorden hoog oplopen, uit om jullie beide samen van een afstand te bekijken. Beschrijf wat jullie doen in de derde persoon: ‘Hans zei dit en en Ellen reageerde vervolgens door...’. Het is een bewezen middel om de boosheid instant af te laten nemen. Dit komt omdat het brein door de situatie buiten de ik-sfeer te plaatsen emotioneel afstand neemt. Het gevoel dat je over de situatie hebt, neemt daardoor ogenblikkelijk af in hevigheid. Dit stelt je vervolgens in staat om de situatie wat meer relativerend te beschouwen. Vaak ga je er als vanzelf samen om lachen en dat helpt om de ruzie vervolgens heel snel te beslechten. 

Je hebt nu de complete Handleiding Ruziemaken volgens de BegripsCode. Als je samen bereid bent ze alle vijf na te leven als er weer eens ruzie is, wordt ruziemaken minder vervelend en los je de geschillen veel sneller en makkelijker op.   

Gerelateerde artikelen