Opinie12 okt '12 13:08

BNR Begrip | Onderhandelstijlen 2: de Bewaker

Auteur: Ewald Theunisse

Vandaag: kalmte en geduld graag!

Bewakers (introvert, bescheiden, rationeel, afstandelijk) gaan in onderhandelingen heel anders te werk dan Beslissers. Hier geen mes op tafel, maar stapels argumenten, die het liefst stuk voor stuk aan de orde moeten komen. Je moet dus goed voorbereid zijn, want het geheugen en de feitenkennis van Bewakers zijn heel goed ontwikkeld en ze gebruiken ze met speels gemak om je argumenten een voor een te weerleggen zodra ze de kans zien.

Plan - zo ruim mogelijk - de tijd in voor de onderhandelingen, want Bewakers laten graag elk detail de revue passeren. Dat is natuurlijk best lastig als je ongeduldig van aard bent, maar als je gaat haasten zul je merken dat dit contraproductief werkt. Hoe meer (tijds)druk je probeert uit te oefenen, des te volhardender wordt de Bewaker.

Ga je echter rustig mee in het spel van voors en tegens, en blijf je kalm beargumenteren, dan zal je opponent zich prettig en op het gemak gaan voelen en zo sneller bereid zijn om tot een voor beide partijen redelijke uitkomst te komen. Het werkt zoals communicatie volgens de BegripsCode altijd werkt: stem je af op de juiste frequentie, dan bereik je je doel veel sneller en ook nog eens op een plezieriger manier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen