Opinie11 okt '12 10:41

BNR Begrip | Onderhandelstijlen 1: de Beslisser

Auteur: Ewald Theunisse

Effectief onderhandelen? Weet wie je voor je hebt!

Als je weet wat iemands voorkeuren in denken, gedrag en communicatie, kun je de omgang op elk vlak veraangenamen en verbeteren. Dat geldt ook voor het voeren van onderhandelingen, waar we vandaag en de komende dag nader naar kijken.

Beslissers (dominant, extravert, rationeel en afstandelijk) onderhandelen het liefst op het scherpst van de snede. Ze weten tevoren bijna altijd precies waar ze op uit willen komen en daar werken ze gedecideerd naar toe. Ze kunnen de zaken dwingend voorstellen en lijken daarin geen enkele ruimte te laten voor compromissen of anderszins: dit is het en anders niet. Doordat ze verbaal nogal stevig uit de hoek kunnen komen en niet aarzelen om met de vuist op tafel te slaan, voelen meer bescheiden, introverte opponenten zich vaak overdonderd en ongemakkelijk en hebben ze de neiging om maar toe te geven. Weet echter dat dit bij het spel van de Beslisser hoort: het is een manier om even de spierballen te laten zien maar het is meestal niet gemeen of kwetsend bedoeld.

Zorg gewoon dat ook jij vooraf heel goed weet wat je wilt en niet wilt en trek zo gedecideerd mogelijk de streep waar jij vindt dat die getrokken moet worden. Daarmee dwing je het respect van de Beslisser af en behaal je het beste resultaat. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen