Opinie14 okt '12 14:08

BNR Begrip | Onderhandelstijlen 4: de Verbinder

Auteur: Ewald Theunisse

Luisteren en bruggen bouwen is hier het devies...

Tot slot in ons vierluik over effectief onderhandelen volgens de BegripsCode: de Verbinders. Bescheiden, introvert, emotioneel en informeel van aard, vinden Verbinders onderhandelen soms best moeilijk. Het zit nu eenmaal niet zo in hun natuur om zich uit te spreken over wat ze graag willen: dat zou een ander toch gewoon moeten begrijpen!

Omdat ze bovendien heel zachtmoedig in relaties zijn en geneigd de ander het naar de zin te maken, zijn ze in onderhandelingen vaak de eerste om toe te geven, vooral als het belang hen alleen persoonlijk treft en er anders een conflict dreigt.

Wanneer de rechtvaardigheid en de belangen van anderen in het geding komen, dan staan ze echter voor wat ze vinden en kunnen ze zelfs best fel worden.

Wat in onderhandelingen met Verbinders hoofdzaak is, is dat je heel goed naar ze luistert. Val ze niet in de rede en doe ook niet bot of hooghartig, want daar kunnen ze heel slecht tegen. Maar als je je geduldig, begripvol en vragend opstelt, zul je merken dat de onderhandelingen heel prettig en in gemoedelijke sfeer verlopen. Ga er wel van uit dat het altijd eindigt in een compromis, want iedereen moet tevreden zijn!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen