Opinie9 jul '12 11:36

BNR Begrip | Angst + Verlangen = Kwaliteit (5)

Auteur: Ewald Theunisse

In het slot van dit vijfluik: de Bewakers.

Tot slot van ons vijfluik de angst, verlangen en kwaliteiten van Bewakers.  Ze zijn bescheiden en introvert, formeel en (enigszins tot zeer) afstandelijk. Fouten maken, falen: dat is de grootste angst van Bewakers. Hun grootste verlangen staat daar diametraal tegenover: ze streven naar structuur en orde, willen alles zo exact mogelijk weten en hopen daarmee elk risico uit te sluiten. 

Ook voor hen geldt, dat ze hun grootste kwaliteiten ontwikkelen door wat ze het meest vrezen en het meest wensen. Ze zijn bovengemiddeld zorgvuldig, hebben een geweldig oog voor detail en zijn bijzonder kritisch en redelijk perfectionistisch. Voordat ze een beslissing nemen, willen ze alle feiten op een rijtje hebben. Zij zijn altijd bezig met het laatste puntje op de i.

Zonder Bewakers in een team, een organisatie, wordt de kans op fouten echt groter. Ze zijn het nuchtere geweten, dat de JaMaarVraag nimmer schuwt. Dat kun je irritant vinden, maar ze zijn wel het gezonde tegengif tegen onbezonnenheid, opportunisme en leven naar de waan van de dag. Wie dit vijfluik gelezen heeft, kijkt hopelijk milder naar wat soms misschien irritant lijkt. Een natuurlijke focus komt voort uit angst en verlangen en brengt een kwaliteit die anderen niet hebben en o zo nodig is om als geheel te functioneren. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen