Opinie13 aug '12 12:53

Column Corné van Zeijl | Slecht economisch weer trekt aan beurs voorbij

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse bankeconomen zijn negatief over het afgelopen kwartaal en houden rekening met krimp. Intussen staat de beurs bijna op de hoogste stand dit jaar.

Morgen presenteert het CBS cijfers over het tweede kwartaal. Bankeconomen zijn pessimistisch. De economie zou opnieuw kunnen zijn gekrompen.

Ook Corné van Zeijl van SNS Asset Management, die vandaag op BNR de vaste columnist Kees de Kort vervangt, is er niet gerust op. "Als je naar alle landen kijkt en naar alle verwachtingen van ondernemers en consumenten: die zijn allemaal zo somber, dat het moeilijk is om te zien waar eventuele groei en een positieve verrassing vandaan zou moeten komen. Ik moet zeggen: dat zie ik zelf ook niet."

"Consumenten en bedrijven zijn terughoudend, zeker in Nederland. In Nederland zijn we zelfs overmatig pessimistisch als je dat international vergelijkt. Van de overheden moeten we het ook niet hebben, want die trekken natuurlijk alleen maar aan de bezuinigingsrem."

Toch is de stemming op de beurs momenteel niet slecht. De beurs staat bijna op de hoogste stand dit jaar. "Dat komt doordat er al heel veel somberheid in de koersen verwerkt zat. En heel veel beleggers denken dat Draghi toch wel gaat aanpakken." Om op maatregelen van de ECB "voor te sorteren" kopen beleggers nu vast aandelen in, denkt Van Zeijl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen