Opinie20 apr '12 08:37

BNR Begrip | Beren op de weg

Auteur: Ewald Theunisse

Geen gepieker maar actie!

Beren op de weg zijn ongezellige verschijningen. Ze staan daar, op hun achterpoten, met blinkende tanden en bloeddorstige ogen, om alles en iedereen die er langs wil met huid en haar te verslinden en zo elke ambitie onhaalbaar en elk doel onbereikbaar te maken. Vooral als je je angst toont. Dan ruiken ze bloed en winnen ze alleen maar aan kracht.

Pessimisten zien altijd en overal dreigende beren. Ze krimpen erdoor ineen, raken verlamd en durven niet door te gaan. Optimisten komen ze ook wel tegen, maar die reageren er meestal heel anders op. Als ze denken de lastpost niet in hun eentje opzij te krijgen, dan roepen ze onbekommerd de hulp van anderen in die de noodzakelijke kwaliteiten hebben om samen de klus te klaren. Ze piekeren niet, maar gaan gewoon tot actie over!

Bent u pessimistisch van aard? Volg de manier van de optimisten eens. Focus niet stilletjes op uw angst, maar zoek bondgenoten die u kunnen helpen de spreekwoordelijke beren van de weg te blazen. Dat gaat makkelijker dan u misschien zou durven dromen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen