Opinie14 sep '12 11:43

BNR Begrip | Kun je de onschuld zien?

Auteur: Ewald Theunisse

Je kunt je aan wie ook wild irriteren, maar er is een prettig alternatief.

Kun je de onschuld zien van iemand die je bot behandelt? Van iemand die altijd overal kritische kanttekeningen bij jouw goede ideeën plaatst? Van iemand die in jouw ogen volstrekt chaotisch is? Of van iemand die alsmaar vasthoudt aan in jouw ogen onnodige gevoelens van gekwetstheid?

Als iemands gedrag of manier van spreken ons irriteert, zijn we geneigd te denken aan boze opzet. Hij of zij doet het vast expres!

Bijna altijd is dit NIET het geval. Gedrag vloeit voort uit karakter, uit de genen, uit opvoeding en uit wat iemand in het leven heeft meegemaakt. Het is een uitvloeisel van zowel angsten als kwaliteiten. Het is niet tegen jou bedoeld: het is gewoon een natuurlijk automatisme.

Wanneer je dit voor ogen houdt, steeds als zich weer een irritatie aandient, wordt het veel makkelijker om erom te glimlachen.  Doe je niet zelf af en toe ook dingen die anderen irriteren? En komen die ook niet gewoon voort uit hoe je bent en bent gemaakt? Als je het concept van principiële onschuld begrijpt, wordt samen leven en samen werken een stuk makkelijker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen