Opinie29 aug '12 12:40

BNR Begrip | De schuldvraag: terug naar de basis!

Auteur: Ewald Theunisse

Alle conflicten zijn ketens van reacties. Maar waar begonben ze eigenlijk om?

Van kinds af aan hebben mensen de gewoonte om bij geschillen de schuld bij de ander te leggen. Worden we zelf aangesproken op het irriteren of kwetsen van een ander, dan riposteren we onmiddellijk: ‘Ja maar jij...’ en kaatsen we het verwijt gewoon terug. Vervolgens ontstaan daar dan weer woorden over en zo ontspoort de boel meestal vanzelf.

Jammer en niet nodig.

Ruzies en conflicten zijn altijd een ketens, spiralen van reacties. En heel vaak is elke nieuwe reactie steviger dan de vorige. Wat we vaak nalaten, is om terug te gaan naar de oorsprong. Terwijl dat meestal juist dé manier is om een kwestie op te lossen.

Ga eens rustig zitten met iemand waarmee je om wat voor reden zo’n keten van negatieve reacties hebt opgebouwd. Begin met de laatste reactie en maak vervolgens om de beurt de zin af: ‘Ja maar jij...‘ waarbij je steeds teruggrijpt op een eerdere reactie. Zo kom je uiteindelijk bij de allereerste actie uit die tot de spiraal leidde. En heel vaak zie je dan allebei in, dat het eigenlijk behoorlijk hilarisch is hoe ver je samen dat ene voorval hebt laten ontaarden. Waarom zou je er niet samen om lachen?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen