Opinie12 nov '12 08:20

BNR Begrip | De Wetten van het Stemgeluid

Auteur: Ewald Theunisse

Wie je voor je hebt, kun je horen.

Er bestaan een paar simpele wetmatigheden over de manier waarop mensen praten: En ze leren je veel over karakters, verlangens en behoeften.

De eerste wet: het volume neemt recht evenredig toe met de mate waarin mensen extravert en dominant zijn. Hoe luider, hoe groter de behoefte om gehoord te worden. Dat is niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat we, als de complete geschiedenis van de mensheid een jaar bedraagt, pas sinds een paar minuten praten. Mensen met een grote geldingsdrang zijn het ‘brullen‘ gewoon nog niet afgeleerd!

De tweede wet: hoe melodieuzer het stemgeluid, hoe emotioneler de spreker. Emotionele mensen leggen graag gevoel in hun stem om de dingen te kleuren. Meer rationele mensen, die zich liever bij de feiten houden, hebben daar naar hun eigen smaak geen zangerigheid bij nodig.

Verbinders spreken daarom in de regel zacht en melodieus. Bedenkers zijn luid en melodieus. Bewakers spreken zacht en stukken monotoner. En Beslissers spreken luid, duidelijk en ook met weinig variatie in toonhoogte. (Ken je deze benamingen en de definities van hun stijlvoorkeuren nog niet? Raadpleeg dan onze site.)

Wat heb je hieraan? Als je de BegripsCode een beetje kent, een heleboel. Want als je hoort hoe iemand spreekt, ken je dan ook de omgangswensen en -behoeften van de ander. Waar je dan vervolgens heel makkelijk rekening mee kunt houden, tot plezier van  allebei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen