Opinie19 okt '12 09:42

BNR Begrip | Wonderlijk: het warme dekentje

Auteur: Ewald Theunisse

Zonder deze mensen zou de planeet stukken killer zijn.

‘Hoi lieverd, hoe gaat het? Kon je het makkelijk vinden? Heb je parkeerplaats? Wil je koffie? Met twee zoetjes toch? Hoe is het met je kinderen? Heeft de oudste nog steeds last van haar knie? Ga lekker zitten, fijn dat je er bent!’ En terwijl er een hand op je arm of je schouder wordt gelegd, word je naar je stoel begeleid.

Sommige, meer afstandelijke mensen vinden zo’n begroeting, al helemaal in een zakelijke omgeving, een absolute gruwel. Ze hebben het gevoel dat er inbreuk gemaakt wordt op hun privacy!

Als je met zoveel gemak afstand houdt, bekijk dit tafereel dan ook eens van een afstandje, met jezelf incluis. Je hebt hier iemand tegenover je met een paar meesterlijke kwaliteiten. Aangeboren empathie, oprechte interesse, medemenselijkheid, betrokkenheid en warmte.

Zonder mensen als deze zou de planeet er stukken killer uitzien. Dan werden er mensen vergeten, werden ruzies niet bijgelegd, was er veel minder troost, veel minder zorgzaamheid.

Geniet van de wonderlijke manier waarop ieder mens andere kwaliteiten kreeg toebedeeld. En hoe we die in gezamenlijkheid allemaal kunnen benutten!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen