Opinie18 okt '12 11:41

BNR Begrip | Wonderlijk: de Stuiterbal

Auteur: Ewald Theunisse

Hij is 'all over the place', maar met een reden!

Hij springt op, ploft weer neer, zichzelf heel even draperend over een stoel als een grand foulard, slaat dan met de linkerhand op de stoelleuning,  springt weer op, loopt ongedurig en met brede armgebaren rondjes in de kamer, terwijl hij een betoog houdt waarbij hij zichzelf voortdurend in de rede valt, zodat elke zijweg die hij inslaat volkomen onverwacht voor de luisteraars komt en vraagt als hij eindelijk uitgeraasd is en weer over zijn stoel heenvalt: ‘Wat vind je?’. 

De stuiterbal. Luid, verwarrend en ongemakkelijk voor iedereen die meer houdt van een rustig opgebouwde, zorgvuldige argumentatie die  van A naar B naar C gaat.

Maar bekijk hem eens alsof je naar een filmacteur kijkt, van een afstandje. Ziedaar: het oplossend vermogen in vol ornaat. Een mens met een optimistische kijk en een geweldige drang om de wereld om hem heen verder te helpen. Alle drukte die hij maakt wordt veroorzaakt door de hectische denkprocessen in zijn hoofd. Het hoort bij zijn kwaliteiten! Als je dat, met het woord ‘wonderlijk’ voor ogen, zo bekijkt, dan laat je de stuiterbal toch lekker stuiteren? Het levert altijd weer een paar goede ideeën op!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen