Opinie16 okt '12 10:38

BNR Begrip | Wonderlijk: de slachter

Auteur: Ewald Theunisse

Laat je je intimideren of lach je erom?

Gevreesd door introverte mensen, zeker als ze een gevoelig karakter hebben: de slachter. Is hij het ergens niet mee eens of gaat het niet om de manier waarop hij vindt dat het moet gaan? Dan volgt een korte, koele, meedogenloze diskwalificatie, in woorden waar de meer tere zielen koud van worden of volstrekt van in paniek kunnen raken.

Ben je geneigd je erdoor te laten intimideren? Ha! Doe eens het tegendeel! Lach erom! Zie de humor in van andermans onvolkomenheid om de boodschap zo te brengen dat deze ook dankbaar en als constructief bedoeld aanvaard wordt.

Denken in ‘wonderlijk’ in plaats van ‘irritant’ vergt de vaardigheid van het kunnen heenstappen over je vooroordelen, je angsten en je verlangens en behoeften. Wat als je dat allemaal even niet belangrijk vindt? Als je denkt: die ander weet dat niet, dus hoe kan hij er rekening mee houden? Die ander is net zo kwetsbaar als ik, alleen om andere redenen misschien?

Door een beetje afstand te nemen en de situatie waar je in zit van een afstandje te bekijken, als een film op tv of in de bioscoop, zul je er veel sneller de wonderlijke relativiteit van inzien. En daardoor kun je er met meer ontspanning mee omgaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen