Opinie20 okt '12 10:39

BNR Begrip | Wonderlijk: verschillende vogels

Auteur: Ewald Theunisse

Je geeft ze dezelfde opvoeding en ze lijken niet eens op elkaar!

We spreken regelmatig ouders die moedeloos verzuchten dat ze hun kinderen niet begrijpen. Hoe kan het toch dat twee, drie kinderen uit hetzelfde nest, die met dezelfde normen en waarden worden opgevoed, toch totaal verschillend zijn? Dat met het ene kind alles vanzelf lijkt te gaan en met het andere elke discussie moeizaam is?

Het verschil wordt bepaald door genen, karakter en de positie die het kind in het gezin inneemt. Die bepalen samen voor het belangrijkste  deel de natuurlijke stijlvoorkeur, die zich uit in manier van denken, houding, gedrag en manier van communiceren.

Daardoor kan het dat het ene kind meegaat met de stijlvoorkeur van de ouders en de ander een voorkeur heeft die daar lijnrecht tegenin gaat. Je kunt dat irritant vinden, maar er ook voor kiezen het als wonderlijk en interessant te beschouwen. Heb je een kind met een andere stijlvoorkeur dan de jouwe, dan houdt het je immers een spiegel voor: zo kun je óók naar de dingen kijken, zo kun je het óók doen. Er leiden veel meer wegen naar Rome dan die van jou alleen. En een kind dat een andere weg kiest dan de jouwe kiest is eigen-wijs, moedig en verdient het om daarin ruimte en ondersteuning te krijgen. Bovendien kun je er nog wat van leren ook!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen