Opinie6 dec '12 12:34

BNR Begrip | Leer van je successen

Auteur: Ewald Theunisse

Alles wat je aandacht geeft, groeit...

Als de dingen tegenzitten kunnen we ons eindeloos lang af zitten vragen waarom dat toch zo is. We richten daarbij dus onze energie op het negatieve. Een oude Boeddhistische wijsheid zegt echter : alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat zou betekenen dat je, hoe meer je erop focust, je negatieve situaties of processen dus feitelijk in stand houdt of zelfs verergert door je er zorgen om te maken of jezelf erom beklaagt. 

Andersom vragen we ons, als de dingen echt meezitten en als vanzelf lijken te gaan, vaak NIET af waarom dat zo is. En dat is nou jammer, want daarmee ontnemen we onszelf de kans om ons succes te bestendigen of zelfs te vergroten.

Als je ineens de wind mee hebt, als iedereen je je succes lijkt te gunnen. vraag je dan eens heel goed af waarom dat zo is. Wat maakte het verschil? Wat zorgde voor het omslagpunt? En hoe kun je ervoor zorgen dat de meewind aanhoudt?

Zit het nu tegen, denk dan aan een periode dat dat anders was en wat je toen je geluk bracht. Dat verschaft je vaak de inzichten om het roer op de juiste manier om te gooien en de wind weer in de zeilen te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen