Opinie20 sep '12 18:16

BNR Begrip | Vragers vangen meer dan vissers

Auteur: Ewald Theunisse

Hengelen is een weinic economische manier om de waarheid boven water te krijgen.

Op goed geluk gaan vissen in water waarvan je alleen de oppervlakte ziet. Het kan best werken, als het aas dat je gebruikt maar verleidelijk genoeg is. Maar meestal blijft de uitkomst of je iets aansprekends boven water haalt ongewis.

Toch is dit wat de meeste mensen doen als ze iets van een ander willen weten: hengelen! Bevreesd om al te direct te zijn of onzeker over de juiste manier om iemand te benaderen, beginnen ze een spel van suggestieve toespelingen, hopend dat de ander hapt.

Meestal is de opbrengst onbevredigend. De ‘vis’ reageert helemaal niet, eet slim het aas op zonder aan het haakje geregen boven water te komen of hij zwemt gewoon een andere kant op.

Wil je iets van iemand weten, vraag het dan gewoon eens. Maak eerst duidelijk waarom je het vraagt (je maakt je bezorgd, je bent betrokken, je wilt de ander graag begrijpen) en doe het dan gewoon.

Voor veel mensen die dit niet gewend zijn te doen, is de ommezwaai van vissen naar vragen vaak een echte eye-opener. Want heel veel vaker dan ze tevoren verwachtten, krijgen ze gewoon een eerlijk, open antwoord dat alles verklaart.

Gerelateerde artikelen